Walnoten

Walnoten zijn lekker en erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, gezonde omega 3 vetten en antioxidanten. Walnoten zijn goed voor je hersenen, ze kunnen preventief tegen hart- en vaatziekten zijn en walnoten kunnen een rol spelen bij het voorkomen van overgewicht.

 

 

 

 

 

Walnoten spelen een rol bij je bloeddruk en een gezond cholesterol niveau en ze kunnen hartaanvallen voorkomen. Zo zorgen walnoten er bijvoorbeeld voor dat je bloedvaten flexibel en elastisch blijven en ze bevatten veel meer antioxidanten dan andere noten. Hierdoor dragen walnoten bij aan het remmen van allerlei ontstekingen in je lichaam.

Wat maakt walnoten zo gezond?
Omega 3
Walnoten bevatten het omega 3 vetzuur ALA. Walnoten zorgen ervoor dat het goede cholesterol (HDL) in ons lichaam wordt verhoogd en het slechte cholesterol (LDL) wordt verlaagd. Walnoten zijn dus goed voor ons cholesterol in positieve zin!

Goed voor je hersenen
Als je ze goed bekijkt, dan zien walnoten er een beetje uit als hersenen. Dat is geen toeval… Onze hersenen werken voornamelijk op gezonde vetzuren en B vitaminen. Ongeveer 60% van onze hersenen bestaat zelfs uit vetten. Zelf kan je lichaam geen omega 3 vetzuren aanmaken. Walnoten zitten boordevol kwalitatief goede omega 3 vetzuren en B vitaminen. Walnoten zijn het superfood voor je hersenen.

Bevorderen je metabolisme
Naast goede vetten en B vitaminen bevatten walnoten ook veel eiwitten, mineralen en vezels. Deze samenstelling helpt om je stofwisseling te vertragen. Het eten van complexe koolhydraten, veel voedingsvezels en eiwitten, zoals walnoten, is een uitdaging voor je metabolisme. Het duurt langer voordat alle voedingsstoffen uit de producten gehaald zijn en in je lichaam opgenomen wordt. Dit verbetert je metabolisme.

Ondersteuning van je darmen bij de vertering
Walnoten zitten vol vezels. Zij zorgen voor een groter volume, waardoor je darmwerking gestimuleerd wordt. Daarnaast zijn deze vezels voeding (prebiotica) voor de goede bacteriën in je darmen. Samen met de omega 3 vetten en antioxidanten helpen walnoten zo je darmen te beschermen. De slechte bacteriën krijgen minder kans om te overleven als de goede bacteriën voldoende gevoed worden.

Verzadigd gevoel
Door de vezels, eiwitten en vetten in walnoten worden ze langzaam verteerd en vertragen ze je stofwisseling. Ze geven je een langdurig verzadigd gevoel en ze zorgen ervoor dat je suikerspiegel stabiel blijft. Een handje ongebrande en ongezouten (wal)noten is daarom een ideaal tussendoortje als je op gewicht wil blijven of wilt afvallen. Je bent langdurig verzadigd en zal minder snel weer trek tussendoor krijgen.

Ondersteuning spieren na sporten
Eiwitten en aminozuren zijn erg belangrijk bij het herstel van de spieren na bijvoorbeeld het sporten. De voedingsstoffen, eiwitten en mineralen in walnoten ondersteunen je herstel na het sporten.

Preventief
Dagelijks een handje walnoten kan je gezondheid goed doen. Wanneer je regelmatig walnoten eet, en verder natuurlijk gezond leeft en beweegt, dan kunnen walnoten deze indrukwekkende lijst van aandoeningen en ziektes voorkomen:

  1. Hart- en vaatziekten
  2. Dementie
  3. Alzheimer
  4. ADHD
  5. Maculadegeneratie (een oogziekte waardoor je steeds waziger gaat zien)
  6. Depressie
  7. Stemmingswisselingen
  8. Schizofrenie

Een studie heeft zelfs uitgewezen dat moeders die genoeg DHA consumeren tijdens de zwangerschap, slimmere kinderen krijgen. Al deze voordelen kun je al bereiken met kwart beker walnoten. Dit zorgt ervoor dat je 100% van de aanbevolen DHA binnen krijgt.

Vivre Vitaliteit

Armanda Versluijs
Maximaal Gezond Centrum
Burgemeester Verderlaan 19
3544 AD Utrecht

06 – 388 99 217 I info@vivrevitaliteit.nl

Heidestein 11 I 3452 LL Vleuten