Voeding: Gluten - Vivre Vitaliteit

Voeding: Gluten

In de praktijk test ik de gevoeligheid voor verschillende voedingsmiddelen. Regelmatig zie ik een stressreactie van het lichaam op tarwe en gluten. Wat zijn nu die gluten waar ons lichaam vaak overgevoelig op reageert? Welke klachten kun je krijgen van het eten van gluten? Waarom liggen gluten vaak aan de basis van andere klachten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zitten ook in producten die van granen zijn gemaakt zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen, bindmiddel, vermicelli of vlees, in sauzen, snoepjes, ijssoorten en bier. Zoals je ziet, zitten gluten in heel veel (bewerkte) producten. Ongemerkt krijg je meer gluten binnen dan je denkt. En veel van dezelfde voeding eten geeft stress aan je lichaam.

Overgevoelig of auto-immuun?

De gluten beschadigen je darmwand. Indien de gluten aantoonbaar (door onderzoeken) je darmwand kapot hebben gemaakt, spreken we van de chronische aandoening coeliakie. Coeliakie is een erfelijke auto-immuunziekte en dus eigenlijk geen allergie, waarbij je afweersysteem antistoffen aanmaakt die je lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot ontstekingsreacties in je dunne darm. Door de reactie van je lichaam op gluten verdwijnen de darmvlokken.

Bij de diagnose coeliakie kan geen enkel spoortje van gluten gegeten worden zonder heftige klachten te krijgen. Veel vaker is er echter sprake van een overgevoeligheidsreactie op gluten. Dit is via het reguliere zorgcircuit niet aantoonbaar. Je kunt hier echter wel zeer veel hinder van ondervinden.

De klachten die kunnen ontstaan zijn:

•    aanhoudende diarree
•    stinkende, vettige ontlasting
•    een opgezette buik
•    buikpijn
•    overgeven
•    minder eetlust
•    soms juist verstopping

Als de klachten langer duren kan de darmwand beschadigd raken. Dit geeft problemen voor de opname van voedingsstoffen en kan leiden tot:

•    gewichtsverlies, ondergewicht
•    te weinig lengtegroei
•    te late pubertijd
•    onvruchtbaarheid
•    bloedarmoede
•    vermoeidheid
•    depressiviteit, veel huilen
•    humeurigheid
•    ziek voelen
•    botontkalking

Darmwand beschadiging

Ik prijs mijn cliënten gelukkig als er na langlopende onderzoeken geen coeliakie geconstateerd wordt. Helaas worden zij dan vaak naar huis gestuurd met de mededeling “het zal wel PDS, prikkelbare darmsyndroom, zijn” en moeten zij met de klachten “leren leven”.

Regelmatig ontdekken we dan toch vaak dat tarwe en gluten een behoorlijk verstorende en beschadigende invloed hebben op hun gezondheid. Naast de bovengenoemde klachten geven het verminderen of verwijderen van gluten uit je voedingspatroon vaak een afname van gewicht, meer helderheid in je hoofd, betere concentratie en minder hoofdpijn klachten.

Waarom hebben gluten zoveel invloed of je gezondheid?

De gluten beschadigen zoals gezegd de darmwand en openen de tight junctions in je darmen. De tight junctions is het eiwitcomplex tussen de geplooide darmcellen dat de darmwand gesloten houdt. Ze zorgen ervoor dat er geen ongewenste stoffen of pathogenen, verstoorders, tussen de cellen doorlekken. Samen met de celwand zorgen de tight junctions voor een scheiding, een barrière, tussen het lichaam en de omgeving. Ze zorgen voor een selectieve scheiding tussen stoffen die wel door mogen (voedingsstoffen) en welke niet (pathogenen, verstoorders, eiwitten).

Als de darmwand beschadigt en de tight junctions zich openen door bijvoorbeeld gluten gaan er te grote moleculen door de darm. Het immuunsysteem geeft hierop een reactie en zo ontstaan een overgevoeligheid of een allergie. Indien dit langdurig het geval is, kan zelfs een auto-immuunziekte ontstaan. Onze darmgezondheid ligt aan de basis van andere klachten. Op den duur raken je darmen zo geprikkeld dat ook andere systemen van slag raken. Zo ontstaat een diversiteit aan klachten die vaak helemaal niet meer zo logisch naar je darmgezondheid terug te herleiden zijn.

Regelmatig tref ik cliënten die helemaal niet kampen met de hierboven genoemde buikklachten. Zij menen een heel ‘normale’ stoelgang te hebben. De vaagheid aan klachten, vermoeidheid, toename gewicht en slechte concentratie verbeteren zichtbaar als zij zich bewust worden van het aandeel tarwe en gluten in hun voedingspatroon en deze minimaliseren.

Spelen tarwe en gluten bij jou een rol in je gezondheid?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan?

Maak een afspraak voor een orthomoleculair bioresonantie consult en krijg tips en adviezen hoe jij hiermee aan de slag kunt gaan.

 Stel een vraag Afspraak maken   Bel me terug 

Scroll naar boven