Maagzuur: teveel of te weinig? - Vivre Vitaliteit

Maagzuur: teveel of te weinig?

Heb je last van maagklachten? Is er dan sprake van teveel of te weinig maagzuur? Je grijpt misschien snel naar een maagzuurremmer om je klachten te verlichten. In dit artikel geef ik je enkele tips om maagklachten tegen te gaan.

Maagzuur nodig!

We hebben namelijk voldoende maagzuur nodig. Vaak is er sprake van te weinig maagzuur bij maagklachten. En je buikklachten worden vaak alleen maar erger. Je maagzuur zorgt namelijk naast het verteren en splitsen van je voeding ook voor het afdoden van de bacteriën uit je voeding. Als dit niet voldoende in je maag gebeurt, krijgen deze bacteriën vrij spel verderop in je darmen. Als ze daar een feestje gaan bouwen, veroorzaakt dit buikpijn, een opgeblazen buik, winderigheid en andere spijsverteringsproblemen. Voldoende maagzuur is dus erg belangrijk.

Als je er echter last van hebt, is dit erg vervelend. Hieronder een aantal tips die je helpen je maagklachten onder controle te houden.

Tips tegen maagklachten:
–    Zorg voor een rustmoment voor het eten, een ontspannen maag kan beter zijn werk doen dan bij stress en drukte.
–    Drink een half uur voor de maaltijd een glas water om de maagzuurproductie te stimuleren.
–    Eet kleinere maaltijden, hierdoor word je spijsvertering minder zwaar belast.
–    Eet langzaam en kauw goed tot het voedsel vloeibaar is in je mond.
–    Drink niet tijdens en vlak na de maaltijd, dan kan je maagzuur beter zijn werk doen.
–    Gebruik niet teveel verzadigde vetten tijdens de maaltijd.
–    Vermijd kant- en klaar producten.
–    Gebruik zo weinig mogelijk zuivel tijdens de maaltijd, dit neutraliseert het maagzuur.
–    Beperk prikkelende dranken zoals koolzuurhoudende dranken, koffie, sterke thee, energiedranken en alcohol.
–    Neem even rust na de maaltijd om je maag zijn werk te laten doen.
–    Eet niet vlak voor het slapengaan.
–    Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
–    Vermijd stress, dit kan je spijsvertering behoorlijk ondermijnen.
–    Beperk roken en overgewicht, dit leidt tot meer zuurbranden.

Misschien zijn er ook wel andere verstoringen in je spijsverteringsproces. Maakt je lever wel voldoende gal aan en werkt je galblaas hierbij wel optimaal? Maakt je alvleesklier voldoende verteringsenzymen aan? En zijn er geen andere verstoorders in je darmen die daar niet horen?

Bij alle processen in je lichaam heb je voldoende vitaminen en mineralen nodig. In je maag start het proces om deze stofjes uit je voeding te halen. Dan moet er wel voldoende maagzuur zijn om je voeding te splitsen en verteren. Te weinig maagzuur zorgt voor een nutriëntentekort. De zuurgraad van het maagzuur is ook een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Het vormt de eerste natuurlijke barrière tegen bacteriën en pathogenen vanuit de dunne darm.

Heel veel verschillen processen dus die verstoord kunnen zijn. Wil jij weten waar bij jou de verstoring zit? Neem dan contact op voor een uitgebreide bioresonantie analyse.

Scroll naar boven