Lekkende darm? - Vivre Vitaliteit

Lekkende darm?

Steeds vaker hoor je misschien de term lekkende darm voorbij komen. Wat is dat nu precies? En hoe ontstaat een lekkende darm oftewel Leaky Gut Syndroom? In dit artikel geef ik een korte toelichting op de klachten, oorzaken en oplossingen bij een lekkende darm. 

 

 

 

 

 

Indien er sprake is van een lekkende darm verliest je darmwand zijn functie. De darmen zijn een uniek onderdeel van ons verteringssysteem. Alle verschillende onderdelen van je darm hebben hun eigen functie. De darmwand is opgebouwd uit een slijmlaag met allemaal plooien. Alleen al je dunne darm heeft door deze plooien en de vlokken en microvlokken hierop een oppervlakte van 400 m2 om de voedingsstoffen op te nemen. Goed werkende slijmvliezen met zijn darmvlokken reguleren nauwkeurig wat wel en niet doorgelaten wordt. Ook een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Hier worden ongewenste indringers in feite buiten je lichaam gehouden en onschadelijk gemaakt. 

Darmflora 

Zoals je misschien weet bestaan we uit miljarden bacteriën. De welbekende lactobacillen en de bifidobacteriën wonen onder andere in onze darmen. Indien je darmflora niet gevoed wordt met de juiste voedingsmiddelen krijgen verkeerde bacteriën, gisten en schimmels steeds meer vrij baan. Ze vormen een slijmlaagje (biofilm) waarmee ze je hele darm bezetten en je goede darmflora verdringen.  

Indien er sprake is van een “lekkende darm” komt er meer ruimte om schadelijke stoffen door te laten. Door je darmwand kunnen onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, gisten, schimmels en virussen in het bloed terecht komen. 

Eén van de eerste artsen die gisten en een slechte gezondheid met elkaar in verband bracht was Dr. William Crook, auteur van het boek “The Yeast Connection”. Volgens hem ontstaan er, wanneer er schadelijke stoffen via een lekkende darm je lichaam binnendringen, allerlei allergische reacties in het lichaam, die onder andere kunnen leiden tot een onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten, een verzwakt immuunsysteem, vochtophoping, een hormonale disbalans en stress. 

Immuunreactie 

Wanneer je darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën, gisten en schimmels kunnen door je darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en giffen. Giftige afvalresten die lekken, kunnen een immuunreactie veroorzaken. Deze stofjes worden door het afweersysteem als vijandig (antigen) gezien zodat het deze aanvalt. Er ontstaan dan heftige immunologische reacties van het immuunsysteem. Deze ontstekingsreacties kunnen overal in je lichaam plaatsvinden. 

Klachten 

Naast de hierboven genoemde (ontstekings) reacties en klachten zijn er nog een aantal kenmerkende klachten die bij een beschadigde darmwand kunnen optreden. Je kunt dan denken aan: 

Eczeem
Winderigheid 
Voedingsintoleranties
Vermoeidheid 
Verteringsproblemen
Hoofdpijn 
Gewichtstoename
Gewrichtspijn 
Auto immuunziekten
Schildklierproblemen 

Allergie of intolerantie? 

Een belangrijk teken dat je met een lekkende darm te maken zou kunnen hebben, zijn voedingsintoleranties. Indien proteïnen en vetten slechts gedeeltelijk verteerd zijn, kunnen ze door je darmwand heen dringen en in je bloedbaan terechtkomen. Dit lokt dan een allergische reactie uit. De allergische reactie kan zich heel duidelijk uiten in huidklachten of luchtwegklachten. Dit is echter niet altijd het geval. Je kunt een hele reeks vage klachten ervaren zoals hierboven beschreven. We spreken dan meer van een voedingsintolerantie. Dat maakt het lastig de oorzaak te ontdekken en de relatie met een beschadigde, lekkende darm, te leggen. 

 Indien je niets aan een lekkende darm doet, kunnen de klachten tot steeds ernstigere gezondheidsproblemen leiden. Denk hierbij aan migraine, prikkelbare darm, artritis, psoriasis, depressie, spierpijn en chronische vermoeidheid. Volgens Journal of Diabetes is er sterk bewijs dat een lekkende darm de primaire oorzaak is van auto immuunziekten als diabetes. Een ander probleem van een lekkende darm is de slechte opname van vitale mineralen zoals zink, vitamine B12 en ijzer. 

Oorzaken 

Je kunt globaal 4 hoofdoorzaken van een lekkende darm omschrijven: 

– Ongezonde voeding
– Chronische stress
– Overdaad aan gifstoffen
– Bacteriële onbalans 

Bij voeding die de darmwand kan beschadigen, kun je denken aan granen, melk en suiker. Granen bevatten vaak fytinezuren en lectinen. Deze blokkeren de opname van nutriënten en kunnen de darmwand beschadigen. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Het bestanddeel in zuivel dat schade kan veroorzaken aan je darmen is het proteïne caseïne. Ook vernietigt het pasteurisatieproces vitale enzymen in de zuivel, waardoor suikers als lactose moeilijk verteerbaar zijn. Suiker voedt de groei van gist, candida en slechte bacteriën in je darmen. Deze slechte bacteriën produceren gifstoffen die niet alleen je darmwand beschadigen maar ook je gezonde cellen. 

Indien je een lekkende beschadigde darmwand hebt, kunnen gluten en caseïne in je bloed opgenomen wordend. Vervolgens blijven ze in je bloed circuleren en werken ze in op je brein als een opioïde. Dit is ook de reden waarom een lekkende darm gelinkt wordt aan psychische aandoeningen, zoals depressie en bipolaire stoornis. Wanneer je de darmen heelt, heel je vaak ook het brein. 

Chronische stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor ongewenste indringers niet meer buiten gehouden kunnen worden (bacteriën, virussen). Dit leidt tot ontstekingen en een lekkende darm. 

Mogelijkheden 

Het is belangrijk om een lekkende darm te herstellen. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Het is belangrijk om ontstekingen en verstoringen weg te nemen en tekorten aan te vullen. Pre- en probiotica kunnen hier een mooie rol in spelen.  

Wil jij ondersteuning bij het opsporen van de verstoringen in je darmen en het opruimen van de “rommel”? Wil je weten welke supplementen jou ondersteunen en je darmslijmvlies kunnen helen? Wil je weten welke voeding op jouw darmen een beschadigende invloed heeft? 

Neem contact op via ln.tietilativervivobfsctd@ofni om de mogelijkheden door te nemen. 

Scroll naar boven