Grote kans dat dit ook voor jou geldt!
Voel je je soms moe? Heb je last van je spieren en gewrichten? Ben je in de winter sneller depressief? Misschien heb je wel een vitamine D tekort! Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft.
Uit recente onderzoeken blijkt ook nog eens dat vitamine D een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem bij de bestrijding van COVID-19. Reden genoeg om ons vitamine D level op peil te houden.
Vitamine D3 wordt onder invloed van UV-B-straling in je huid aangemaakt. En je krijgt het binnen via voeding zoals onder andere vette vis, vlees, eieren en volle melkproducten. Indien je huid onvoldoende aan zonlicht wordt blootgesteld, zal je eerder een vitamine D tekorten oplopen. Ook na de winter zijn je vitamine D reserves veelal opgebruikt.
Functies
Vitamine D is niet alleen een vitamine maar ook een hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel belangrijke functies in je lichaam. Het reguleert onder andere je immuunsysteem, je bloeddruk en je hartritme. Het reguleert de insulinespiegels en de productie van testosteron bij mannen. Het verbetert je geheugen en het verbetert ademhalingsproblemen. Het werkt virusremmend, pijnstillend en vermindert tandbederf. Het biedt huidbescherming in combinatie met vitamine A.
Bij veel verschillende aandoeningen is aangetoond dat er sprake is van een vitamine D tekort. Dit zien we onder andere bij fibromyalgie, reuma, artrose, MS en de mensen die erg ziek worden van een virale besmetting. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Indien je overgewicht hebt, wordt er de vitamine D in je vetweefsel opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat bij overgewicht dan ook minder vitamine D in het bloed beschikbaar is. De opslag van vitamine D in ons vet was vroeger een mooi overlevingsmechanisme. Bij een schrale winter vielen we af en kwam de opgeslagen vitamine D weer vrij om zijn werk te doen. Schrale winters qua voeding kennen we nu niet meer. De opgeslagen vitamine D in ons vetweefsel blijft nu ongebruikt.
Osteoporose (botontkalking)
Eén op de 4 vrouwen en één op de 12 mannen boven de 55 jaar heeft osteoporose. Vitamine D is onmisbaar voor de botopbouw en bevordert onder meer de calciumopname in je botten. Maar ook beweging, gezonde voeding, calcium, magnesium en vitamine K zijn belangrijk bij osteoporose.
Spier- en gewrichtspijnen
In verschillende onderzoeken is het verband tussen vitamine D en het bewegingsapparaat, waaronder de spieren en gewrichten, onderzocht. Bij reuma, artrose en de neurologische aandoening Multiple Sclerose (MS) is een tekort aan vitamine D in het bloed aangetoond. De ziekte MS blijkt significant vaker voor te komen in de gebieden verder van de evenaar waar minder zonlicht is zoals Nederland. Een hoge inname van vitamine D blijkt ontstekingsremmend en pijnstillend te werken, je spieren functioneren beter en zijn sterker. Het verlaagt de kans op deze ziekten en vermindert de klachten.
Kanker
In 2007 is door Amerikaanse onderzoekers berekend dat indien Nederlanders elke dag 1000 IE (25 mcg) vitamine D nemen, er in ons land 7000 minder doden als gevolg van kanker per jaar te betreuren zijn. Onderzoekers vermoeden dat vitamine D zijn werking dankt aan zijn functie in het immuunsysteem en de vorming van abnormale cellen helpt voorkomen.
Hart- en vaatziekten en diabetes type 2
Er zijn relaties aangetoond tussen te lage vitamine D waarde in het bloed en een hoge bloeddruk. Ook lijkt gebrek aan vitamine D ook een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2.
Depressie
Een studie uit 2006 toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D gehalte tot maar liefst elf keer meer risico lopen depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D gehalte.
Vitamine D is een hormoon en hormonen bepalen of je je opgewekt en blij of zwaarmoedig en depressief voelt. Ook bepalen ze je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk door welke oorzaak dan ook, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en zonlicht.
Aanbevolen dagelijkse dosis de optimale dosis?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is in de jaren ‘60 ingesteld om gebrekziekten te voorkomen. Bij een ernstig gebrek aan vitamine D kreeg je rachitis, een ziekte waarbij je botten in met name de benen krom groeiden. Deze minimale dosis is al jaren niet meer voldoende gebleken.
In Nederland komt langzaam het inzicht dat extra vitamine D inname voor veel bevolkingsgroepen noodzakelijk is. Denk hierbij aan kinderen, mensen boven de 50 jaar, mensen met een donkere huidtint of die hun huid bedekken. Tel daarbij de werkende mensen op die weinig in de zon komen, mensen die onvoldoende vitamine D via voeding binnen krijgen of die strikt vegetarisch eten. Dan kan het overgrote deel van de bevolking wel wat extra vitamine D gebruiken!
De ADH is momenteel gesteld op 10 mcg (400 IE) per dag en voor ouderen op 20 mcg (800 IE) per dag. Wil je tekorten aanvullen en de omschreven aandoeningen voorkomen dan is een hogere dosis van minimaal 50 mcg (2000 IE) per dag beter passend.
Advies
Ben je benieuwd of jij tekorten hebt? Wil je weten welke aanvullingen aan vitamines en mineralen voor jouw lichaam belangrijk zijn? Bij Vivre Vitaliteit gaan we naast het inzicht krijgen in deze tekorten op zoek naar andere verstoringen in je lichaam.
Ik kan je onder andere helpen met:
- het inzicht krijgen in het effect van je voedingspatroon op je darmen
- het verbeteren van je darmflora
- het ontgiften van je lichaam
- het versterken van je immuunsysteem
- het inzicht krijgen in de tekorten van mineralen, vitaminen en antioxidanten
- het opheffen van verstoringen door schimmels, bacteriën, parasieten e.d.
Wil je kennismaken met Vivre? Neem dan eens contact op.
Bloedtest
Wil je exact weten wat jouw vitamine D bloedwaarde is? Je kunt dat nu gemakkelijk zelf thuis afnemen en naar het laboratorium zenden van MijnLabtest. Bestel een testset via deze link: Vitamine D testset.
De uitslag kun je meenemen naar een consult om op maat advies te krijgen voor jouw lichaam.
Bronnen:
Schuitemaker, G., Nieuw licht op vitamine D, 2008.
Blaauw, J., Opleiding Orthomoleculaire geneeskunde, 2014/2015.