Extra vitaminen en mineralen nodig?

Tegenwoordig heb je een enorme keus aan vitaminen, mineralen en andere voedingssupplementen uit potjes. Maar als je gezond en gevarieerd eet, is dat dan wel nodig? En waar moet je op letten als je wel een multivitamine neemt?

In dit artikel bespreek ik de voedingswaarde van de huidige voeding. Er komen enkele belangrijke vitamines voor de weerstand aan bod en je krijgt enkele tips voor het kiezen van de juiste Multi.


Verarmde voeding
Een belangrijke basis van je gezondheid is een gevarieerde en gezonde voeding. Maar ook als je al enorm je best doet om zo gezond mogelijk te eten, zonder geraffineerde producten, lightproducten en bewerkte voeding, is het soms best een uitdaging om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Onze huidige Westerse voeding is enorm verarmd. Er zitten steeds minder zeer belangrijke vitamines en mineralen in.

We krijgen steeds minder essentiële vitamines en mineralen binnen door:

– uitgeputte grond
– gebruik van bestrijdingsmiddelen
– lucht- en watervervuiling
– genetische manipulatie en mutatie van voeding
– kweekmethoden kwantiteit voor kwaliteit
– langdurige opslag en transport
– steeds geringere groente- en fruitconsumptie
– verarmde voedingskeuze door consument (“vulling” in plaats van voeding)
– veel en goedkoop aanbod van “vulling”

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de hoeveelheid vitaminen en minderalen in voeding. Over het algemeen blijkt uit deze onderzoeken dat de afname aan vitamines en mineralen gemiddeld uitkomt op minstens 50%!

In 2006 heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de gehalte van vitamine C in 14 groenten. In 10 van de 14 groenten blijkt over de periode 2001 – 2005 het vitamine C gehalte met 60% te zijn afgenomen. Het vitamine C gehalte in broccoli was zelfs met 84% afgenomen!

Maar ook het gehalte van andere vitamines en mineralen is de afgelopen jaren sterk gedaald. In de verkorte tabel hieronder zie je over de periode 1985 – 2002 een gemiddelde afname van ruim 50%!

 

In 100 gram groente en fruit in mg

Onderzochte stoffen

1985

2002

1985-2002

In 100 gram groente en fruit in mg

Onderzochte stoffen

1985

2002

1985-2002

Broccoli Calcium

103

28

– 73%

Spinazie Calcium

62

15

– 76%

Foliumzuur

47

18

– 62%

Magnesium

51

18

– 65%

Magnesium

24

11

– 55%

Appel Vitamine C

5

2

– 60%

Aardappelen Calcium

14

3

– 78%

Banaan Calcium

8

7

– 12%

Magnesium

27

14

– 48%

Foliumzuur

23

5

– 79%

Worteltjes Calcium

37

28

– 24%

Magnesium

31

24

 -23%

Magnesium

21

6

– 75%

Vitamine B6

330

18

– 95%

Aardbeien Calcium

21

12

– 43%

 

Studie aangaande de voedingswaarde in groente en fruit uitgevoerd in 1985 en 2002 in het levensmiddelen laboratorium in Karlsruhe.

 

Vitamines en mineralen
Je lichaam kan niet functioneren zonder vitamines en mineralen. Ze zijn nodig voor het goed functioneren van je lichaam, maar ook voor het herstel en de groei van je lichaam. Het enige probleem is dat je lichaam deze belangrijke voedingsstoffen vaak niet, of niet voldoende, zelf kan maken. Je zult ze voornamelijk via voeding binnen moeten krijgen.

Hippocrates zei vier eeuwen voor Christus al: “Laat voeding uw medicijn zijn.”

Sommige vitamines zijn vet oplosbaar, andere vitamines zijn water oplosbaar. De vet oplosbare vitamines worden in je lichaam opgeslagen. Theoretisch kun je daar teveel van in je systeem krijgen. De water oplosbare vitamines kunnen niet in je lichaam worden opgeslagen. Deze worden via de urine en ontlasting afgevoerd.

In de winter wordt een grote aanslag gedaan op onze weerstand, de kracht van het immuunsysteem. We moeten de zon missen voor vitamine D en er wordt vaak minder vers fruit en groente gegeten.

Om je weerstand op peil te houden zijn  met name vitamine A, C, D, B6, B11 en B12 en de mineralen selenium en zink van belang. Ook regelmatig bewegen en sporten is hierop van invloed.

Hieronder volgt een korte toelichting op enkele vitamines en hun functie op het immuunsysteem.

Vitamine A
Vitamine A speelt indirect een belangrijke rol bij het voorkomen en bestrijden van infecties. Vitamine A heeft op twee manieren invloed op ons immuunsysteem. Het is een belangrijk onderdeel in het proces van aanmaak van bloedcellen en het zorgt voor een gezonde huid. Een gezonde huidbarrière voorkomt het binnendringen van bacteriën.
Vitamine A vind je met name in boter, vis en lever.

Vitamine B6, B11 en B12
Het vitamine B complex bestaat uit een serie verschillende stoffen met vergelijkbare activiteit. Er is een sterke samenhang en werking tussen deze vitamines. Uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband bestaat tussen een te laag vitamine B6 niveau en het ontstaan van infecties. Vitamine B6 heeft namelijk een sterk ondersteunende rol binnen het immuunsysteem.
Vitamine B11 of foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen. Het is een belangrijke schakel voor het vormen van DNA. Foliumzuur heeft een positieve invloed op de gedragingen en aanmaak van cellen binnen het immuunsysteem waardoor dit optimaal kan functioneren.
Vitamine B12 zorgt onder andere voor het aanmaken van antistoffen. Het heeft daarmee een belangrijke invloed op je immuunsysteem. En een sterk immuunsysteem zorgt voor een hogere weerstand waardoor ziekten langer buiten de deur blijven.
Vitamine B6 vind je onder andere in peulvruchten, aardappelen, graanproducten, vis, eieren en vlees. Vitamine B11 vind je onder andere in volkorenproducten, fruit en groene groenten. Vitamine B12 vind je onder andere in zuivel en vlees.

Vitamine C
Vitamine C is een belangrijke antioxidant en speelt bij meer dan 600 processen in je lichaam een rol. In het afweersysteem heeft vitamine C een positieve invloed op de antilichamen en de witte bloedcellen.
Vitamine C vind je onder andere in aardappelen, groente en fruit.

Vitamine D
Vitamine D krijgen we voor het grootste deel binnen via zonlicht, maar ook via voeding. Het speelt een belangrijke rol voor de cellulaire immuniteit van de witte bloedlichaampjes. Het kan ook een rol spelen bij het tegengaan van een winterdepressie.
Vitamine D vind je onder andere in eigeel en vette vis zoals makreel, zalm en paling.

Welke multi kiezen?
In het licht van de eerder genoemde onderzoeken lukt het niet altijd om voldoende vitamines en mineralen via voeding binnen te krijgen. Dan kan een aanvulling zeer welkom zijn. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een goede multi?

In een multi moeten voldoende essentiële voedingsstoffen inzitten, maar let ook op de juiste verbinding. Vitamines hebben bij voorkeur een organische verbinding. Je wilt een stof die goed wordt opgenomen en goed kan worden omgezet in je lichaam.

De vaak goedkopere anorganische verbindingen worden niet goed opgenomen. Ze geven buikklachten of oxidatieve schade in je lichaam. Let bij de keuze van een multi erop dat je geen vormen neemt die eindigen op:
– oxide                   – seleniet
– carbonaat            – selenaat
– sulfaat

Indien er geen omschrijving staat bij de vitamine kun je er vanuit gaan dat zo’n goedkope verbinding gebruikt is, bijvoorbeeld een -oxide.

De gezondheidsraad heeft vastgesteld wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines en mineralen zou moeten zijn. Hieronder zie je de waarden weergegeven. Dit is een minimale hoeveelheid die zeker niet altijd de optimale dosering is. De ADH geeft aan hoeveel van een vitamine of mineraal gemiddeld in de dagelijkse voeding aanwezig moet zijn om geen gebreksziekte te krijgen. De ADH’s kunnen acute gebreksverschijnselen voorkomen, maar zijn te laag om sluipende processen af te remmen die over een periode van jaren onze gezondheid kunnen ondermijnen. Daarnaast blijkt uit een rapport van de Gezondheidsraad in 2002 dat slechts 2% van de Nederlanders volgens de Richtlijnen Goede Voeding eet.

 

Essentiele   voedingsstoffen: Niet optimaal, maar minimaal: Essentiele   voedingsstoffen: Niet optimaal, maar minimaal:
Vitamine A 800 – 1000 mcg Vitamine K1 45 – 60 mcg
Betacaroteen 1000 mcg Calcium 100 mg
Vitamine B1 1,1 mg Magnesium 300 mg
Vitamine B2 1,1 – 1,5  mg IJzer 14 mg
Vitamine B3 13 – 17 mg Jodium 150 mcg
Vitamine B5 5 mg Selenium 50 – 150 mcg
Vitamine B6 1,5 mg Chroom 125 mcg
Vitamine B12 2,8 mcg Koper 1 mg
Foliumzuur 300 mcg Mangaan 5 mg
Biotine 50 mcg Borium 0,5 mg
Vitamine C 70 mg Molybdeen 160 mcg
Vitamine D3 10 mcg (400 IE) Zink 15 mg
Vitamine E 9,3 – 13 mg  

 

We zien steeds meer berichten dat veel klachten voortkomen uit een tekort aan vitamine D. Een minimale dosering van 50 mcg wordt steeds meer erkend om chronische ziekten te voorkomen.

Ook voor vitamine C (ascorbinezuur) geldt dat een dagelijkse inname van 2500 mg veilig is. Een teveel aan vitamine C wordt via de urine weer uitgescheiden en kan juist een blaasontsteking oplossen en voorkomen.

Als je het hele jaar door een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, regelmatig sport en beweegt, aangevuld met een goede multivitamine en vitamine C dan bouw je een sterk immuunsysteem op dat ook in de winter tegen een stootje kan.

Advies
Ben je benieuwd of jij tekorten hebt? Wil je weten welke aanvullingen aan vitamines en mineralen voor jouw lichaam belangrijk zijn?

Bij Vivre gaan we naast het inzicht krijgen in deze tekorten op zoek naar andere verstoringen in je lichaam.

Ik kan je onder andere helpen met:

– het inzicht krijgen in het effect van je voedingspatroon op je darmen
– het verbeteren van je darmflora
– het ontgiften van je lichaam
– het versterken van je immuunsysteem
– het inzicht krijgen in de tekorten van mineralen, vitaminen en antioxidanten
– het opheffen van verstoringen door schimmels, bacteriën, parasieten e.d.

Wil je kennismaken met Vivre Vitaliteit? Neem dan contact met ons op.

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van interessante ontwikkelingen en artikelen? Schrijf je in op het E-magazine van Vivre.

 

Inschrijven E-magazine

Bronnen:
Blaauw J., Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde, 2014/2015.
Schuitemaker, G., Nieuw licht op vitamine D, 2008.

Vivre Vitaliteit

Armanda Versluijs
Maximaal Gezond Centrum
Burgemeester Verderlaan 19
3544 AD Utrecht

06 – 388 99 217 I info@vivrevitaliteit.nl

Heidestein 11 I 3452 LL Vleuten